Vest: Javni čas o digitalnom nasilju

Javni čas o digitalnom nasilju

Javni čas o digitalnom nasilju

Osim o formalnom obrazovanju zaposleni u Srednjoj školi u Koceljevi svakodnevno rade sa učenicima na različitim vidovima edukacije i obrazovanja mladih. Kroz javne časove i druge radionice obrađuju brojne teme poput kulturnih, istorijskih, socioloških... Nedavno je matursko odeljenje poljoprivrednih tehničara uz mentorstvo profesorke srpskog jezika i književnosti Lidije Marković snimilo edukativni film o teškoj i veoma zastupljenoj temi danas, o digitalnom nasilju.

Srednjoškolci su upozorili svoje vršnjake da je nasilje na internetu svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute. Iako ovo odavno nije tabu tema već pojava o kojoj se govori, neretko mladi nisu ni svesni da je neki njihov ili postupak vršnjaka jedan od oblika digitalnog nasilja koji se manifestuju kao širenje neistina ili objavljivanje sramotnih fotografija na društvenim mrežama, slanje pretnji preko poruka, lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime.

Nasilje uživo i ono na internetu se često mogu dešavati istovremeno, ali ono na internetu ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njegovog zaustavljanja.

–Moramo da budemo pažljivi o onome što delimo ili kažemo u digitalnom prostoru, jer naše reči mogu naneti štetu drugima- naglašava profesorka Marković u ime Tima za zaštitu dece od nasilja.

Film šalje jasnu poruku i cilj svega urađenog na ovu temu je da mladi nauče da igraju fer i ne rizikuju. Na javnom času posvećenom ovoj temi govorilo se o načinu sprečavanja ili zaustavljanja sajber maltretiranja. Učenicima je savetovano da svoje lične podatke poput korisničkih imena, lozinki i drugih informacija lične prirode kao što su adresa stanovanja, škola, broj telefona i druge, ne odaju na mreži.

Kroz sadržaj javnog časa skrenuta im je pažnja na značaj vođenja evidencije svih neželjenih poruka koje eventualno dobijaju ali i na važnost ignorisanja poziva ili poruka koji imaju karakteristike maltretiranja. Deca neretko imaju strah da svoje probleme podele sa odraslim osobama od poverenja. Upravo na tu grešku ukazuju autori javnog časa i ističu da je pomoć roditelja, nastavnika ili nekog drugog prijatelja dragocena, te da je uz podršku odraslih lakše prijaviti nasilnika i zaustaviti nasilje.     


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

                                                  



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar