Vest: Danas je Svetski dan prevencije utapanja

Danas je Svetski dan prevencije utapanja

Danas je Svetski dan prevencije utapanja

Crveni krst Srbije kao članica Svetske federacije za spasilaštvo na vodi (International Lifesaving federation – ILS), a od 2014. godine određen od strane Ministarstva omladine i sporta za Nacionalni granski sportski savez za sportsku granu livesaving – spasilaštvo na vodi skreće pažnju na bezbednost na kupalištima sa obzirom da se u prethodnom periodu dogodio veliki broj nesreća na samim kupalištima.

Svetski dan prevencije protiv utapanja se po prvi put u svetu obeležava 25. jula 2021. godine. Moto Svetskog dana prevencije od utapanja je „Svako može da se utopi, ali niko ne bi trebalo".
 
90% utapanja se dogodi  na neuređenim kupalištima, odnosno rekama, jezerima, bunarima i rezervoarima za čuvanje vode u domaćinsvima u državama sa niskim i srednjim prihodima.
 
Crveni krst Lazarevac će sa svojim volonterima sutra, 25. jula, kao i prethodne godine na otvorenom bazenu u Lazarevcu obeležiti Svetski dan prevencije utapanja.
 

 
Prema procenama svakog dana oko 650, odnosno 26 lica svakog sata se utopi. Utapanje je tiha epidemija smrtnih ishoda koje je moguće sprečiti.
 
U Srbiji se najveći broj ljudi utopi tokom letnjih meseci, a prema podacima zavoda za statistiku, godišnje se utopi preko 60 građana Republike Srbije.
 
Tragična činjenica je da se na teritoriji Republike Srbije u proteklih mesec dana dogodilo preko 20 utapanja na vodenim površinama i divljim kupalištima. Određeni broj utapanja se dogodio na bazenima usled nepoštovanja pravila kupališta i pravila ponašanja na istim.
 
Sledećim porukama  želimo da uputimo apel i skrenemo pažnju kada je u pitanju:
 
Aktivnosti pre ulaska u vodu:
 
- Ne ulaziti naglo u vodu;
 
- Ne skači u vodu ako ne poznaješ kupalište;
 
- Ako si neplivač, ne koristi plutajuća pomoćna sredstva.
 
Danas je Svetski dan prevencije utapanja-1  Danas je Svetski dan prevencije utapanja-2
 
Pravila ponašanja u  vodi:
 
- Ne plivaj daleko od obale;
 
- Ne plivaj na plovnom putu;
 
- Ne plivaj ispod skakaonice.
 
Danas je Svetski dan prevencije utapanja-3  Danas je Svetski dan prevencije utapanja-4
 
Kada se ne treba kupati?
 
- Nikada ne plivaj posle jela;
 
- Ne kupaj se kada ti je hladno;
 
- Ne kupaj se kada si prehlađen;
 
- Ne kupaj se kada je nevreme.
 
Šta raditi kada se neko davi?
 
-  Ako se nađemo pored osobe koja se davi, potrebno je da se udaljimo na, za nas, bezbednu udaljenost i zatražimo pomoć, kako ne bi ugrozili naš život;
 
- Obavestiti spasioca,
 
- Ako nema spasioca, dodati osobi koja se davi kolut sa obale za spasavanje, loptu, dušek ili bilo koji drugi predmet koji može da pluta i na taj način pokušati pomoći.
 
Bezbedno se kupamo jedino ako brinemo o sebi i drugima, ako poštujemo pravila na kupalištima i ako znamo da plivamo.


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar