Vest: Danas je najsrećniji utorak u godini. VASKRSNI UTORAK

Danas je najsrećniji utorak u godini. VASKRSNI UTORAK

Danas je najsrećniji utorak u godini. VASKRSNI UTORAK

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave +++VASKRSNI UTORAK.

Danas je najsrećniji utorak u godini. VASKRSNI UTORAK-0 …I ako to čuje namjesnik, mi ćemo ga uvjeriti i vas osloboditi brige. A oni uzevši novce, učiniše kao što bijahu naučeni. I razglasi se ova riječ među Judejcima do danas. A Jedanaest učenika otidoše u Galileju, na goru kuda im je zapovjedio Isus. I kada ga vidješe, pokloniše mu se; a neki posumnjaše. I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio; i, evo, ja sam sa vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin“ (Mt. 28, 1-20).

Narodni običaji:

U većini naših krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni utorak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. Ponegde se u selima, mada nije raširen običaj, održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar