Vest: Danas je Aranđelovdan!

Danas je Aranđelovdan!

Danas je Aranđelovdan!

Prema narodnom verovanju, Arhangel Mihailo, se smatra čuvarem pravoslavne vere.

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas, 21. novembra, obeleževaju Sabor svetog arhangela Mihaila, u narodu poznatijeg kao Aranđelovdan.

Mnogi Srbi ovaj dan slave kao krsnu slavu, pa je tako, nakon Svetog Nikole, prema brojnosti vernika druga najčešća slava među našim narodom.

Arhangel Mihailo na ikoni se predstavlja kao borac koji je pobedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. Takođe se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Zaštitnik bolesnih

Mnoga narodna verovanja vezuju se za današnji dan i Arhangela Mihaila.

Jedno od njih tiče se bolesnih. Naime, naši stari su verovali da obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave - bolesnik će ozdraviti. Navodno dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo poslednji čas.

Takođe, govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Danas stoga, treba širiti dobre misli, a siromašne i nemoćne ne trebate terati od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, prema verovanju, kazniti.

Vremenske prilike na Aranđelovdan takođe određuju i kakva će godina biti. Kakvo vreme bude na praznik - tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Arhangel Mihailo se u nekim delovima Srbije slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove, a na ovaj dan ne treba obavljati kućne poslove.

Žito se ne sprema?

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, žito ne treba pripremati. Međutim, ovo je zabluda, jer su svi svetitelji i svi umrli živi pred Bogom. Novembar je zapravo deveti mesec od meseca marta koji se smatra trenutkom stvaranja sveta.

Pokojni patrijarh Pavle je u knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere" pojasnio da se koljivo i žito sprema ne za svete koji su "umrli", već kako se u samoj molitvi za osvećenje koljiva sveštenik moli - "u tvoju slavu", misleći na Boga, "u čast i spomen svetog (izgovara se ime slave porodice), i u pomen onih koji umreše u blagočestivoj veri. Onima koji ovo spremiše i spomen vrše, ispuni, Blagi, sve molbe njihove na (njihovo) spasenje i da okuse tvoja večna dobra..." (Trebnik, str. 406).

Prema narodnom verovanju, Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci delili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ove godine pada u nedelju, pa stoga hrana treba da bude mrsna.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar