Vest: Dan kad su nevernici prestali da sumnjaju. Praznik Pojave Časnog Krsta

Dan kad su nevernici prestali da sumnjaju. Praznik Pojave Časnog Krsta

Dan kad su nevernici prestali da sumnjaju. Praznik Pojave Časnog Krsta

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Pojavu Časnog Krsta u Jerusalimu.

Dan kad su nevernici prestali da sumnjaju. Praznik Pojave Časnog Krsta-0Pojava Časnog Krasta u Jerusalimu:

BEŠE TAJ KRST SVETLIJI OD SUNCA I KRASNIJI OD NAJLEPŠE DUGE. Spomen pojave Časnog Krsta u Jerusalimu. U vreme cara Konstansa, sina svetog Konstantina, i patrijarha jerusalimskog Kirila pojavi se izjutra u devet sati Časni Krst nad Golgotom prostirući se do iznad Gore Maslinske. Beše taj Krst svetliji od sunca i krasniji od najlepše duge. Sav narod, i verni i neverni, ostaviše svoje poslove i u strahu i divljenju posmatrahu to nebesko znamenje.

      Mnogi nevernici obratiše se veri Hristovoj, a tako isto i mnogi jeretici arijani ostaviše svoju zlobnu jeres i vratiše se Pravoslavlju. O ovome znamenju napisa patrijarh Kiril pismo caru Konstansu, koji i sam naginjaše arijanstvu. To se dogodilo 7. maja 357. godine. Tako se i ovom prilikom pokaza, da vera hrišćanska nije u mudrovanjima svetskim po čulnom razumu ljudskom nego u sili Božjoj, pokazanoj kroz čudesa i znamenja bezbrojna.

   Sveti mučenik Akakije. Ovaj svetitelj beše oficir rimski u vreme cara Maksimijana. Odgovarajući na sudu za svoju veru u Hrista, on reče da je nasledio veru blagočestivu od svojih roditelja, i da se u njoj utvrdio videći mnoga čudesna isceljenja od moštiju hrišćanskih svetitelja. Posle velikih muka pretrpljenih hrabro u trakijskom gradu Pirintu Akakije bi preveden u Vizantiju gde izdrža nove muke, dok najzad ne bi mačem posečen. Česno postrada i preseli se u carstvo večne radosti 303. godine.

     Prepodobni oci gruzijski. U VI veku, a na dvesto godina posle toga kako je sveta Nina propovedala Jevanđelje u Gruziji, javi se Presveta Bogomater Jovanu, podvižniku Antiohijskom, i naredi mu da izbere dvanaest svojih učenika i ode u Gruziju da utvrdi veru pravoslavnu. Jovan tako i učini. Prispevši u Gruziju, ovih dvanaest misionara budu svečano dočekani od kneza te zemlje i katolikosa Evlalija, i odmah s revnošću otpočnu svoj posao. Narod se sticao oko njih u gomilama, i oni su ga utvrđivali u veri velikom mudrošću i čudesima mnogim. Načalnik svih ovih hristoljubivih misionara bio je sveti Jovan Zedaznijski. A imena su njihova: Avid, Antonije, David, Zinon, Tadej, Isa, Izderios, Josif, Mihail, Pir, Stefan i Šijo. S apostolskom revnošću svi oni utvrđivahu veru Hristovu u Gruziji, osnovaše mnoge manastire, i posle sebe ostaviše mnoge učenike. Tako se udostojiše slave na nebesima i sile na zemlji.

BESEDA:

o sili reči Gospodnje

Nije li riječ moja kao oganj, govori Gospod, i kao malj koji razbija kamen? (Jerem. 23, 29).

      Jeste, Gospode, reč je Tvoja zaista kao oganj koji zagreva pravednika a žeže nepravednika. I reč je Tvoja zaista kao malj koji mekša kamenitu tvrdinu srca pokajnika a razbija u prašinu srca nepokajanih grešnika.

        Ne goraše li naše srce u nama kad ti govoraše (Lk. 24, 32)? pitahu se apostoli posle razgovora sa vaskrslim Gospodom. Kad je srce u čoveku pravo, ono gori od reči Gospodnje, i topi se od miline, i širi se od ljubavi. A kad je srce u čoveku nepravo i od greha okamenjeno, onda se ono od reči Gospodnje peče i još više otvrdnjava. I otvrdnu srce faraonovo.

       Zalud se grešnici utvrđuju u tvrđave svoje od kamena, u tvrđave svoje od železa, u tvrđave svoje od srebra i zlata, i odbacuju oklop pravde Božje. Kao silan i neodoljiv malj kakva je reč Gospodnja, kad On izrekne osudu tih kamenih utvrđenja, u koja se grešnici utvrđuju.

Zalud nevernik utvrđuje dom svoj tvrdim kamenom, i državnik državu okamenjenom mudrošću zemaljskom ne uzdajući se u Boga živoga. Reč Gospodnja pada kao malj na sve što je sazidano mimo Boga, ili protiv Boga, kao silan i neodoljiv malj.

      O braćo, ne uzdajmo se u tvorevine svoje od kamenja, ni od mermernog niti od zlatnog niti od srebrnog kamenja, niti od bezbožnog kamenja sopstvenih misli svojih. Sve je to slabije pred silom Božjom negoli prah pred silom vetra.

        O Gospode svesilni, pomozi nam da primimo reč Tvoju i da na njoj zidamo sav život svoj i u ovom i u onom svetu. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar