Vest: "Ćirini" biciklisti na putu za Hilandara

"Ćirini" biciklisti na putu za Hilandara

Članovi biciklističke sekcije planinarsko smučarskog društva "Ćira" iz Lajkovca uputili su u novu lepu ekspediciju. U subotu 13. avgusta sa platoa opštine Lajkovac krenuli put Svete gore i manastira Hilandar.

Na biciklističku ekspediciju u 7 ujutru su se uputili Jovanović Milan, Savić Zoran, Mušicki Milan, Koprivica Milorad i Brankovć Miroslav. 

Prva stanica ekspedicije je bila manastir Ćelije u selu Ćelije gde im je iguman Dositej dao blagoslov za uspešno putovanje.

Posle dolaska u manastir Hilandar i kratkog boravka, povratak je planiran 24.- 25. avgusta.

Značaj Hilandara

Sveta carska srpska lavra Hilandar se nalazi na Svetoj Gori Atos, autonomnoj monaškoj zajednici u severnoj Grčkoj, na istočnom kraku poluostrva Halkidiki. Hilandar je četvrti po redu u hijerarhiji svetogorskih manastira i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda. Osnovali su ga na ruševinama starijeg manastira 1198. godine monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja (1166 – 1196) i njegov najmlađi sin Rastko, isti koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu. U dugoj istoriji Srbije, njegovi monasi su igrali značajnu ulogu, jer su bliske veze njihovog manastira sa matičnom zemljom ostale trajne. Veliki je udeo Hilandaraca bio i u razvoju srpske književnosti i umetnosti, a najsposobniji među njima, po želji vladara, dolazili su i da zauzmu vodeće položaje u Srpskoj crkvi. Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovekovnog nasleđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. veka i danas broji više od 50 monaha.

Izvor: O istoriji Hilandara



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar