Vest: Ako ste nesigurni i plašljivi, pomolite se na današnji praznik

Ako ste nesigurni i plašljivi, pomolite se na današnji praznik

Ako ste nesigurni i plašljivi, pomolite se na današnji praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenike Evtropije, Kleonik i Vasilisk.

Ako ste nesigurni i plašljivi, pomolite se na današnji praznik.-0 Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk:

Behu drugovi svetog Teodora Tirona. Pa kad slavni Teodor slavno skonča, oni ostaše u tamnici iza njega, i ne behu zadugo osuđeni zbog smene namesnika carskog u gradu Amesiji. Kada stiže novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredi te mu izvedoše ovu trojicu. Sva trojica behu mladići, i to Evtropije i Kleonik braća rođena, a Vasilisk srodnik svetom Teodoru. No sva trojica po bratskoj ljubavi behu kao rođena braća. Tako i pred namesnikom rekoše: "Kao što je Sveta Trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni". Uzaludna behu sva laskanja od strane namesnika, i uzaludni pokušaji njegovi da potkupi Evtropija. Najpre ovoga pozva da s njim večera, što Evtropije odbi govoreći iz Psalama: blago mužu koji ne ide na savet nečestivih, potom mu ponudi ogromno blago - sto i pedeset litara srebra - što Evtropije takođe odbi podsetiv namesnika, da Juda zbog srebra dušu svoju izgubi. Posle svih pokušaja, istjazanja i muka behu prva dvojica osuđeni na raspeće, a Vasilisk na posečenje mačem. I bejahu dva brata na dva krsta raspeti, za što oni odadoše hvalu Hristu, što ih udostoji one smrti, kojom i On umre; a treći Vasilisk mačem posečen. I svi odoše u carstvo radosti gde ih čekaše vojvoda njihov, sveti Teodor, pre njih proslavljen od Hrista, Gospoda i Pobedioca. Postradaše česno 308. godine.

Sveta Piamuka Misirka:

Radi Hrista ne hte se udavati, nego se preda podvižništvu u kući svoje matere. Uzimala je samo malo hrane, i to svaki drugi dan, i provodila vreme u molitvi i sozercanju. Imala dar prozorljivosti. Upokojila se mirno obručivši dušu svoju Gospodu, oko 377. godine.

Nepoznata devojka iz bogate kuće u Aleksandriji:

Imađaše dobrog oca, koji pretrpi mnogo i zlo svrši, i majku zlu, koja dobro požive i umre u miru i bi sahranjena s počašću. U nedoumici da li da živi po primeru oca ili po primeru majke, ova devica imade viziju koja joj otkri stanje oca i majke u drugom svetu. Oca vide ona u carstvu Božjem a majku u tami i muci. To nju opredeli, da sav svoj život posveti Bogu, i da poput oca svoga drži se zakona Božjeg bez obzira na sve protivnosti i nedaće koje bi imala da pretrpi. I održa zakon Božji do kraja, s Božjom pomoći, i udostoji se carstva nebeskoga, u kome se sastade s ocem svojim bogoljubivim.

Beseda:

o ljubavi k bližnjim
Ali ostati u Tijelu potrebnije je vas radi (Filnb. I, 24)
Ozaren ljubavlju Hristovom apostol Pavle priznaje u poslanici Filibljanima, da je za njega smrt dobitak, pošto je njegov život Hristos. Ljubav njegova prema Hristu vuče ga u smrt, da bi što pre stao uz Hrista, a ljubav prema vernim ljudima opet goni ga da još ostane u telu. Pa ipak to nisu dve ljubavi, koje rastržu apostola i vuku ga na dve strane, nego jedna ista, koja otvara pred njim dve riznice blaga: jedna riznica blaženi svet na nebu, a druga duše verujućih na zemlji. Ono nebesno blago uveličava se ovim blagom sa zemlje; ova riznica preliva se u onu. Da ide na nebo - na to vuče apostola ljubav i nagrada; da ostane na zemlji - na to ga vuče ljubav i dužnost.
Pa kad jedan smrtan čovek, braćo moja, nalazi da je potrebnije biti u telu iz ljubavi prema braći svojoj, kakvo je onda čudo da je besmrtni Bog uvideo pre apostola da je potrebnije biti u carstvu duhovnom. Ova ispovest Pavlova pred Filibljanima - ne objašnjava li nam ona sasvim jasno pobude vaploćenja Sina Božjega? Tamo, na nebesima je pravo Hristovo carstvo i pravi Hristov život, bez primese greha i smrti. Ali ljubav Sina Božjega prema ljudima našla je da je potrebnije biti u telu, na zemlji, među ljudima. Vaistinu, moramo biti blagodarni apostolu Pavlu, što nam je objašnjavajući sebe, objasnio tajnu Hristova dolaska i prebivanja u telu.
Gospode, divan si u svetim Svojim. Tebi slava i hvala vavek. Amin.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar